Športno plezalni odsek Trižič
ŠPO Tržič
Friday th 21st
 

Zgodovina Športno plezalnega odseka Tržič


06 07

ŠPO Tržič se ustanovi leta 1991. Načelnik odseka je Marjan Gros.


1991

V tečaj za plezalce je vključenih 40 plezalcev starih od 10-15 let. Trenerstvo prevzame Srečo Rehberger. ŠPO Tržič pripravi zaključno tekmovanje za državno prvenstvo na kateri nastopi tudi 16 tržiških tekmovalcev. Vodstvo odseka prevzame Gros Marjan.

1992

ŠPO Tržič šteje 30 članov od tega 15 aktivnih tekmovalcev. Med letnimi počitnicami se organizirajo treningi v naravnih plezališčih Bohinja. V državnem prvenstvu so že vidni prvi rezultati Katje Špehar in Tomaža Valjavca.

1993

Izmed tečajnikov se formira mlada perspektivna ekipa pod vodstvom Sreča Rehbergerja, ki že izvaja načrtni trening v skali in na umetni plezalni steni v Bistrici. Strokovnemu vodstvu se priključita še Aljaž Anderle in Jure Klofutar. Na tekmovanjih za državno prvenstvo se že vidijo rezultati pravega treninga, Tomaž Valjavec in Klemen Bečan osvojita naslov državnega prvaka v svojih kategorijah.

1994

Tekem za državno prvenstvo je vse več in rezultati naših tekmovalcev vse boljši. Matej Sova in Lenča Gradišar se udeležita svetovnega mladinskega prvenstva. V Sokolnici Srečo Rehberger izdela boulder steno na kateri trenirajo plezalci ŠPO Tržič.

1995

Po štirih letih trenerstva se Srečo Rehberger umakne in njegovo delo nadaljujeta Klofutar in Anderle. Načelnik športno plezalnega odseka postane Gradišar Marko.Saša Truden doseže prvo mednarodno zmago na neuradnem evropskem mladinskem prvenstvu. Odlični rezultati se nadaljujejo na mednarodnem tekmovanju za mlajše kategorije v Ravenni (Italija), od koder se z zmago vrneta Tomaž Valjavec in Saša Truden. V državnem prvenstvo so v svojih kategorijah najboljši Matej Sova, Tomaž Valjavec in Saša Truden.

1996

Vse večje število mladih se vključuje v športno plezanje zato starši plezalcev zgradijo premično balvansko steno v OŠ Bistrica. Prvič se plezalci predstavijo na Šuštarski nedelji.

Nizajo se odlični rezultati: Matej Sova osvoji evropski mladinski pokal in prvič nastopi na članski tekmi za svetovni pokal. V državnem prvenstvu osvojimo šest naslovov državnih prvakov, dosežek leta pa je naslov svetovnega mladinskega prvaka, ki ga osvoji Tomaž Valjavec v Moskvi.

1997

Razvoj plezanja gre nezadržno naprej in v Kranju postavijo najmodernejšo veliko plezalno steno, kjer trenirajo tudi plezalci ŠPO Tržič. ŠPO šteje 60 članov od tega 25 tekmovalcev. V Kranju organiziramo tekmovanje za DP za vse kategorije. Plezalci ŠPO dosežejo nekaj pomebnih zmag na evropskem mladinskem prvenstvu, poleg tega dosegajo solidne rezultate v svetovnem pokalu. Matej Sova je odličen tudi v skali, kjer opravi nekaj težkih vzponov. Rezultati so plod odgoornega dela trenerjev, ki sodelujejo na prvem izobraževanju za trenerje športnega plezanja. Vodstvo odseka prevzame Darko Truden, ki je načelnik še danes. Izjeme rezultate v tej sezoni kronata Tomaž Valjavec in Saša Truden z zmago v evropskem mladinskem pokalu, svetovni mladinski prvak pa postane Klemen Bečan.

1998

Popularnost športa in s tem vse več novih plezalcev sta vzrok izgradnje nove boulder stene v Sokolnici, še vedno pa ostaja problem velike plezalne stene; stara stena v OŠ Bistrica ni več primerna za kakovosten trening. Pri izgradnji stene nam pomagajo starši plezalcev, razni sponzorji in Splošno športno društvo Tržič. Odlični rezultati v državnem prvenstvu in v evropskem pokalu so že stalnica.

1999

V sodelovanju s turstičnim društvom pripravimo dobro obiskano razstavo-predstavitev športnega plezanja. Plezalce vključujemo v izobraževalne tečaje športnega plezanja, Matej Sova pa prdobi licenco postavljalca smeri v skalnem plezanju. Rezultati tekmovalcev so kot po tradiciji odlični zato prejmemo različna priznanja Športne zveze Tržič in PZS-KŠP. Tomaž Valjavec je še drugič prvi na svetovnem mladinskem prvenstvu.

2000

Vedno več je idej o novi plezalni steni, saj se že kaže pomanjkanje tovrstnega treninga. Tržiški plezalci, ki so člani slovenske reprezentance, zato gradijo privatne boulder stene, da ne zaostanejo za ostalimi slovenskimi in svetovnimi plezalci. Sova, Valjavec, Bečan preplezajo težke smeri v skali. Formira se upravni odbor ŠPO, ki skrbi za pridobivanje sponzorjov za prepotrebno opremo. V državnem prvenstvu naši plezalci osvojijo 7 naslovov državnih prvakov in se še 12 uvrstijo na stopničke za prve tri.

2001

Že tretje leto organiziramo tekmo za DP v Kranju in si vedno bolj želimo, da bi kmalu lahko organizirali takšno tekmovanje v Tržiču. Mladi so spet odlični na tekmovanju v Ravenni. Sova Matej, Tomaž Valjavec in Nastja Guzzi dosegajo solidne rezultate na svetovnem pokalu in master tekmah. Spet imamo 7 državnih prvakov. Iz vrst mladinske reprezentance se poslovijo Bečan, Guzzi, Valjavec.

2002

Otvoritev nove plezalne stene v dvorani Tržiških olimpijcev v Tržiču

2003

Zelo pomembno leto za ŠPO Tržič. Prvič organiziramo tekmo državnega prvenstva na domačih tleh, v novi dvorani tržiških olimpijcev. Poleg tekme državnega prvenstva se odvija tudi tekma za pokal Tržiča, za katero želimo, da bi postala tradicionalna. V državnem prvenstvu zopet veliko dobrih rezultatov in naslovov državnih prvakov.

2004

Organiziramo drugo tekmo za pokal Tržiča in državno prvenstvo za vse kategorije. Zelo dobro gre v tej sezoni Klemenu Bečanu, ki se mu kar 4x uspe uvrstiti v finale svetovnega pokala. Matej Sova pripleza prvo moško finale v Kranju na svetovnem pokalu, Tomaž Valjavec pa osvoji naslov državnega prvaka v članski kategoriji. Tudi pri mlajših kategorijah osvojimo kar nekaj medalj v skupnem seštevku državnega pokala. Prvič do sedaj se med seboj pomerijo tudi klubi, ŠPO Tržič osvoji prvo mesto.

2005

Tržičani smo zopet ponosni na svetovnem pokalu v Kranju, kjer drugo moško finale pripleza Tomaž Valjavec. Sezono konča na 16.mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala ter kot državni prvak v članski kategoriji. V mladinskem evropskem pokalu je uspešna Leja Kos, saj kar dvakrat stoji na zmagovalnih stopničkah (tretje mesto). V državnem prvenstvu imamo tri državne prvake, med klubi pa zasedemo drugo mesto. Klub prevzame Simon Meglič, izobraževanje za inštruktorja športnega plezanja pa opravi pet trenerjev tržiškega kluba (Klemen Bečan, Saša Truden, Zoran Golič, Tomaž Valjavec in Diana Zaplotnik). Tradicionalno smo prisotni na šuštarski nedelji in organiziramo tekmo za državno prvenstvo za vse kategorije. Srednje skupine se odpravijo na plezalni tabor v Rovinj.

2006

Rezultatsko zopet zelo uspešna sezona, saj imamo kar 8 državnih prvakov v težavnosti in v balvanih. Klub skupno osvoji drugo mesto. V tem letu zelo napreduje Jure Bečan. V članski kategoriji skupno zasede tretje mesto, za klubskima kolegoma Klemenom in Matejem, v svoji kategoriji pa postane državni prvak. Odlično mu gre tudi na evropskem mladinskem pokalu, kjer osvoji skupno tretje mesto. Že četrto leto zapored organiziramo začetni tečaj , v katerega se vključi rekordno število otrok, prav tako organiziramo šolo plezanja za odrasle. Tudi letos se predstavimo na šuštarski nedelji ter smo organizatorji tekme državnega prvenstva. Med poletnimi počitnicami srednje skupine odidejo na plezalni tabor v Osp.

2007

Dokončamo zadani projekt povečanja stene v Sokolnici, tako da se pogoji treningov še izboljšajo. V klubu je vse več plezalcev, skoraj vsi otroci iz tečaja se vključijo v klub. Ob začetku sezone Saša Truden vodenje trenerjev in treningov preda Zoranu Goliču, ob koncu sezone pa se poslovi Simon Meglič in taktirko vodenja odseka prevzame Bogdan Zdovc. Rezultati tudi letos ne zaostajajo, saj imamo zopet več državnih prvakov, v skupnem seštevku med klubi tokrat osvojimo tretje mesto.Od aktivnega tekmovanja se na zadnji tekmi, ki jo organizira prav ŠPO Tržič, poslovi domačin, dolgoleten reprezentant, Tomaž Valjavec. Organiziramo tudi dva plezalna tabora, v Bohinju za mlajše in v Kotečniku za starejše ter predstavljamo naš šport na tradicionalni šuštarski nedelji. V klubu je že več kot 60 plezalcev.

 

 
Na vrh Na vrh
ŠPO TRŽIČ , Balos 4, 4290 Tržič